Over Gemara Consulting

Wie is Araminte

Ik ben geboren in Apeldoorn en heb mijn jeugd en schooltijd doorgebracht in achtereenvolgens Apeldoorn, Paramaribo, Terneuzen, Apeldoorn en Ugchelen.

Na de middelbare school vertrok ik naar Nijmegen om Informatica te gaan studeren.

Ergens in mijn derde jaar bedacht ik spontaan het plan om mijn afstudeerproject in het buitenland te gaan doen.

In de jaren 90 was dit nog niet zo vanzelfsprekend als tegenwoordig dus ik ging naar mijn beoogd afstudeerbegeleiding en vroeg of hij nog ideeën had. Hij pakte zijn boekje met visitekaartjes – ja dat was toen ook nog heel gewoon- bladerde wat rond en vroeg: “Schotland of Italië?”  ‘Italië lijkt me wel wat!’ zei ik, en hij gaf me de contactgegevens van een professor aan de informatica faculteit van de Università degli Studi di Padova in Noord-Italië.

Ik zocht contact via de mail en kreeg een enthousiaste reactie terug. We planden een kennismakingsbezoekje, maakten een plan en ik leerde alvast wat Italiaans. We prikten een datum, en op een mooie dag in Oktober stapte ik met twee veel te zware koffers in het vliegtuig naar Venetië.

Na ruim 14 maanden in Italië te hebben gewoond en gewerkt, begon ik als informatieanalist bij BSO-Origin in Arnhem. Enkele jaren later maakte ik de overstap naar een business consultancybureau, maar al vrij kort daarna werd ik gevraagd of ik zin had om het avontuur van een eigen bedrijf aan te gaan en zo werd ik in 2002 medeoprichter van Luminis.

In 2006 maakte ik de bewuste keuze om als zelfstandig ondernemer verder te gaan omdat ik het gevoel had dat ik vanuit een onafhankelijke positie meer het verschil kan maken voor mijn opdrachtgevers. De afwisseling tussen verschillende business domeinen, een ingewikkeld stuk inhoud, en de focus op een concreet doel of deadline brengt het beste in mij boven.

Over mijn (bedijfs)naam

Mijn voornaam is Aramees, en het betekent waarschijnlijk iets in richting van “Dochter van Aram” of “Vrouw van Aram”. De naam “Aram” is vermoedelijk een verwijzing naar de Koning van Aram en/of de staat Aram-Damascus die zich vanaf late 12e eeuw v. Chr. tot het jaar 734 v Chr. bevond in het gebied rond het huidige Damascus in Syrië.

De Aramese taal was ooit een wereldtaal en lingua franca in het Midden-Oosten. Tegenwoordig wordt het nog maar weinig gesproken.

Hoewel ik zelf verder geen familiare achtergrond in die richting heb, is mijn voornaam nog steeds wel vrij uniek en ik vond het leuk om daar iets mee te doen in de vorm van een bedrijfsnaam en logo met een ‘eigen’ karakter.

Het woord ‘gemara’ komt van het Arameese werkwoord ‘gemar’ wat ‘onderwijzen’ of ‘uitleggen’ betekent. Weinig kans op IT gerelateerde woorden in een 3000 jaar oude taal dus ik moest op zoek naar iets wat in de buurt komt. En de eerste 3 letters uit mijn voornaam zitten er in. Zo kwam ik op de naam gemara consulting.

Via mijn oom die vroeger op de Nederlandse ambassade in Damascus werkte, vond ik iemand die Aramees kan schrijven. Zij heeft voor mij het woord ‘gemara’ en mijn voornaam in Syrisch-Aramees schrift geschreven. Mijn bedrijfslogo is een stukje hieruit.

Naast het werk

Ik kan natuurlijk niet voortdurend en alleen maar als een malle lopen te rennen voor m’n werk, er moet ook ergens nieuwe energie vandaan gehaald worden. Ik ben graag buiten en vind het heerlijk om te paard door het bos te cruisen of te crossen.

Wilde dieren spotten in de avondschemering of thuis komen in de stromende regen in het donker. Heerlijk! Ik ben niet bang voor modder of een nat pak, en ook niet voor de grote boze wolf.

Ik pak ook wel eens de mountainbike of (race)fiets of ik trek m’n hardloopschoenen aan. Een rondje buiten kan altijd, weer of geen weer.

Naast mooie ritten door de natuur vind ik het werken met rundvee superleuk om te doen. Van oorsprong het ranchwork van de cowboys  op de prairies, waarbij onder andere het op een handige manier en met zo min mogelijk stress een koe uit de kudde kunnen halen een functioneel doel had.  (Jonge) koeien zijn nieuwsgierige boefjes en razendsnel als ze dat willen. Bij het paard moet het in het bloed zitten, beetje vergelijkbaar met wat een border collie is met een kudde schapen. Een ervaren koeien-paard ‘leest’ de koe, is zeer expressief en (nog) sneller dan de koe. Hij heeft een arsenaal aan boze blikken om een koe op zn plek te houden en alleen als het moet accelereert hij van 0 tot 100 in 3 seconden om een koe terug te halen als die toch besloot om ervoor te gaan.

Het is mooi om deze non-verbale communicatie tussen koe en paard te ervaren tussen de oortjes van je paard door, je hoeft alleen nog maar te blijven zitten. Wat soms overigens niet altijd meevalt.